Konferencija za novinare koju Društvo multiple skleroze Srbije organizuje povodom Svetskog dana multiple skleroze održaće se sutra u glavnom holu zgrade RTS.

Na događaju će govoriti neurolog Kliničkog centra Srbije prof. dr Jelena Drulović, pomoćnik ministra za rad i socijalnu politiku Vladimir Pešić, predsednica Društva MS Srbije Jasmina Brajković, zaposlen na RTS i oboleli od multiple skleroze Milan Dobričić i urednik redakcije Aktuelnosti na RTS Dragan Stojanović.

Posle konferencije za novinare, posetioci će moći da vide simboličnu izložbu umetničkih fotografija Miloša Rokića, člana Društva MS Srbije koji je takođe oboleo od te bolesti.

Međunarodna Federacija multiple skleroze (Multiple Sclerosis International Federation) od 2010. godine, svake poslednje srede u maju, organizuje Svetski dan multiple skleroze na globalnom nivou u saradnji s nacionalnim društvima multiple skleroze u preko 170 zemalja u svetu, među kojima je i Srbija.

Multipla skleroza je hronična, progresivna bolest centralnog nervnog sistema, a verovatnoća oštećenja tkiva raste što duže neko boluje od te bolesti.

Procenjuje se da u Srbiji ima preko 5.000 obolelih od MS, od kojih je Društvo multiple skleroze Srbije do sada evidentiralo oko 3.500.

Iako se usled bolesti remeti veza između mozga i drugih delova tela, to ne mora nužno da remeti društvene veze i aktivnosti obolelog.

Iz ugla obolelog, jedan od prioriteta je zaposlenost jer, osim novčanog aspekta, zaposlenost znači očuvanje društvenih veza, potvrdu vrednosti pojedinca i znak prihvatanja obolelog kao pođednako vrednog i važnog člana zajednice.