Forme i tok bolesti

Postoji nekoliko osnovnih formi MS:
1)relapsno-remitentna MS
2)sekundarno-progresivna MS
3)primarno-progresivna MS
Međutim, simtomi bolesti kod ljudi sa istom formom MS su različiti.

Relapsno-remitentna MS
U ovom obliku MS postoje nepredvidivi recidivi (relapsi, pogoršanja) tokom kojih se pojavljuju novi simptomi ili se postojeći simptomi pogoršavaju.Da bi se smatralo da se javilo novo pogoršanje bolesti, potrebno je da nove tegobe traju najmanje 24 časa. Relapsi su različitog trajanja i mogu trajati od par dana do nekoliko meseci. Oporavak bolesnika nakon pogoršanja može bili potpun ili delimičan, a u daljem toku bolesti bolesnik može biti stabilnog stanja mesecima ili godinama.

Sekundarno-progresivna MS
Kod većine bolesnika će tokom trajanja relapsno-remitentne MS u nekom trenutku, najčešće posle 10 godina trajanja bolesti, bolest početi da poprima tzv. sekundarno progresivan tok, tj simtomi će se lagano vremenom pogoršavati bez mogućnosti da se primenom terapije stanje bolensika značajnije popravi.

Primarno-progresivna MS
Ovu formu MS karakteriše lagano pogoršanje simtoma od samog početka bolesti. Međutim, kod ovih bolesnika su moguće faze relativno stabilnog stanja, a u manjem broju ovih bolesnika se, pored stalne lagane progresije bolesti, u nekom trenutku može da dogodi i relaps.